10 Beneficii Ale Jocului De Șah Pentru Copii

Anii trec, dar șahul nu se demodează niciodată. Originile acestui joc clasic nu sunt clare, uneori este îndreptat către India și altele către China, deși se consideră în general că modelul pe care îl cunoaștem astăzi derivă din secolul al XV-lea și este o evoluție a unui joc persan cu caracteristici similare.

Învățarea șahului, un joc de strategie de mare profunzime, are beneficii pentru toate vârstele în general, dar în cazul copiilor, îi ajută într-un mod special să-și trezească abilitățile intelectuale și să-și dezvolte gândirea logică mai devreme.

Oricine poate învăța să joace șah, iar practica acestuia ajută la dezvoltarea mai multor abilități, mai ales atunci când abordarea jocului se face din copilărie, așa cum au arătat diferite studii științifice.

Să vedem care sunt unele dintre beneficiile jocului de șah pentru copiii de 3 până la 7 ani – continuați să citiți!

Memorie

Jocul de șah îi obligă să-și amintească regulile și mișcările pe care le fac fiecare piesă de pe tablă. Învățarea acestor abilități poate influența pozitiv performanța copiilor în alte activități.

Șahul pune capacitatea noastră intelectuală să funcționeze foarte mult, deoarece fiecare piesă implică analiza, anticiparea și luarea deciziilor sub presiune.

Analiză și sinteză

Într-un joc de șah, jucătorul se află la o răscruce de drumuri, trebuie să analizeze multiplele posibilități, să le sintetizeze pentru a alege una și să propună un contraatac adversarului său, dezvoltându-și astfel gândirea critică.

Rezolvarea problemelor și luarea deciziilor

Șahul își forțează participanții să ia decizii responsabile. În timpul jocului, copilul se confruntă cu diferite probleme și trebuie să aplice o strategie ținând cont de cea a adversarului. Timpul este un factor important în joc, așa că, în plus, copilul învață să ia decizii sub presiune.

Empatie

În timpul jocului, copilul se va pune în pielea celuilalt jucător, deoarece se va anticipa și se va întreba „și acum ce mișcare va face?”

Socializare

Pentru a participa la această activitate, nu este necesar să ai aceiași naționalitate, să vorbești aceiași limbă sau să ai aceiași vârsta cu adversarul. În acest sens, șahul este incluziv și îi învață pe copii să nu discrimineze. Limbajul jocului de șah este un limbaj universal.

Organizarea competițiilor de șah în școli contribuie, de asemenea, la promovarea socializării.

Creativitate și imaginație

În acest joc, nu este necesar doar să studiezi mișcările și să urmezi un anumit tipar de mișcări, dar uneori este interesant să dezvolți imaginația și să prevedem diferite posibilități a ceea ce se poate întâmpla în timpul jocului.

În acest tip de joc, se creează o situație imaginară, se asumă și se prezintă roluri și se urmează un set de reguli determinate de rolurile respective.

Astfel, copiii adoptă roluri și respectă reguli care le depășesc vârstele și posibilitățile, ceea ce îi ajută să dezvolte autocontrolul, imaginația, interiorizarea gândirii lor și înțelegerea simbolurilor și emoțiilor.

Acceptarea regulilor

Ca în orice alt joc, șahul are propriile reguli, încălcarea cărora nu este acceptabilă în niciun caz.

Concentraţie

Șahul necesită atât de multă concentrare încât nu este neobișnuit să-și găsească jucătorii complet izolați de zgomotul din afară în timp ce sunt angajați într-un joc.

Organizare și planificare

Jocurile de strategie au fost dezvăluite ca o modalitate extraordinară de a dezvolta partea creierului nostru dedicată planificării, gestionării timpului și organizării.

Inteligența emoțională

Favorizează echilibrul dintre rațional și emoțional, făcându-i pe cei mici să accepte și să învețe să accepte atât triumfurile, cât și eșecurile.

Pentru a-i învăța pe copii să joace șah, trebuie să o facem cu mare răbdare, dăruire și încercând să le stimulăm curiozitatea.

Efectele șahului au fost studiate prin stabilirea sa în programe în multe școli și beneficiile sale sunt incontestabile: de la îmbunătățirea performanței academice la reducerea problemelor de comportament. Și ceea ce șahul trebuie să ne învețe nu se limitează la aspectul intelectual, ci se extinde la aspectul uman și social.

Emmanuel Lasker, campion mondial la șah:

Pe tabla de șah, minciunile și ipocrizia sunt de scurtă durată.

Iată câteva jocuri de șah clasic dar și jocuri derivate disponibile în magazinul nostru online:

Joc De Sah Djeco Pentru Copii

74 lei
Citește mai mult

Joc Dame Sah Djeco Pentru Copii

105 lei
Citește mai mult

Joc De Sah Clasic Din Lemn Pentru Copii

114 lei
Citește mai mult

Set 20 Jocuri Clasice Pentru Copii

205 lei
Citește mai mult
Share

Citește și...

Lasă un răspuns